Ontmoet Nikkie
Mijn naam is Nikkie Hosseinnia. Ik studeer Farmacie aan de Universiteit Utrecht, ik zit momenteel in mijn 6 de en laatste jaar; hierna mag ik mij officieel apotheker noemen (!). Mijn familie is mijn grootste inspiratiebron en drijfveer geweest om een studie te kiezen waar ik passievol over ben.
Mijn ouders zijn gevlucht uit Iran en hebben in Nederland opnieuw moeten studeren met de weinig middelen die zij hadden. Terwijl zij een taal moesten leren, een kind moesten opvoeden en het financieel zwaar hadden; is mijn vader dokter geworden en mijn moeder researcher. Ik heb van dichtbij mogen ervaren dat doorzettingsvermogen key is. In het Perzisch hebben wij dan ook een gezegde:
Heb geduld; alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.
Al sinds ik mij kan herinneren wilde ik zorgverlener worden. Daarnaast vind ik innovatie in de zorg en multidisciplinaire samenwerking ontzettend belangrijk. Als apotheker en dus ook zorgverlener heb je een adviserende rol. Men vertrouwt op jouw kennis en klinisch redeneervermogen. Je komt met allerlei soorten aandoeningen, patiënten, zorgverleners en geneesmiddelen in aanraking. Je bent continu bezig met het stellen van kritische vragen en het optimaliseren van behandelingen. Dit tezamen heeft mij gemotiveerd om farmacie te studeren. Een pandemie als Corona heeft ons op de harde realiteit gewezen; wij zijn fragiel en kwetsbaar. Het heeft ons ook gewezen op de saamhorigheid en de bereidwilligheid van de mens; geneeskunde-studenten die zich massaal aanmelden om te helpen in de zorg, men die zich aanbiedt om voor een ander boodschappen te doen en nog héél veel meer mooie initiatieven. Het is een uitgekauwd cliché, maar zeker toepasselijk: eendracht maakt macht (wanneer mensen samenwerken kan men veel bereiken). Ik hoop dat deze trend zich voortzet ook na de pandemie.
Ontmoet Liana
Mijn naam is Liana Engibarjan, 29 jaar oud en al 11 jaar werkzaam in de binnenvaart. Ik ben begonnen als deksman en de laatste 4 jaar heb ik gevaren als schipper.
In 2018 begon ik met vloggen over de binnenvaart. Dit omdat wij een groot personeelstekort hebben en ik vond de promotie omtrent de binnenvaart niet pakkend genoeg. Ik dacht, dit kan anders! Zo heb ik een eerste vlog gemaakt en dat liep zo goed, dat had ik nooit verwacht. Ik werd ineens uitgenodigd op plekken waar ik nooit kwam om een videoverslag uit te brengen.
Uiteindelijk is het zo ver doorgegaan dat ik workshops geef over het vloggen en bedrijven help met het creëren van content. Ik wilde dit dan ook serieus nemen en ging er voor de 100 procent mee aan de slag. Dit nam zoveel tijd in beslag dat ik een eigen onderneming ben begonnen. Niet wetend dat het nog best pittig is in een mannenwereld maar juist dat motiveerde mij om verder te gaan. Om te laten zien dat je als vrouw net zoveel verstand hebt van zaken en dat je kan kiezen waar je hart ligt.
Mijn tip aan jullie is dan ook, leer eerst jezelf kennen en volg je hart. Zie je werk niet als werk maar iets waar je voldoening uit kunt halen. Ga de strijd aan met jezelf want als je in jezelf gelooft, doen anderen dat ook. Een goed voorbeeld doet volgen.
Ontmoet Nassima
Ik ben Nassima, 24 jaar en werkzaam binnen het vakgebied Learning & Development. Ik ben altijd bewust bezig geweest met mijn eigen persoonlijke groei en het “uitstippelen van mijn toekomst”. Dat zet ik tussen aanhalingstekens, omdat ik niet zozeer nadacht over welk beroep ik wil uitoefenen of welke auto ik wil rijden, maar wel wat voor persoon ik wil zijn. Hoe word ik de beste versie van mezelf?
Ontmoet Ibtissam
Mijn naam is Ibtissam Abnay, ik ben 21 jaar oud en ik studeer Econometrie aan de Erasmus Universiteit. Ik ben geboren en getogen in een kleine stad in Limburg.
Op dit moment begeef ik me in een fase waarin ik mezelf aan het ontdekken ben en veel persoonlijke groei doormaak. Ik vraag mezelf heel erg af wie ik ben, wie ik wil zijn en wat ik echt leuk vind. Om deze vragen te beantwoorden heb ik besloten mijn bachelor scriptie uit te stellen en een jaar langer te doen over mijn Bachelor. Ik voelde dat ik nog niet ready was voor mijn Master, ik miste nog iets.
Dit extra jaar blijkt dan ook de beste keus ever te zijn! Ik had eindelijk de tijd om dingen te doen die ik echt leuk vind! Ik ben bijvoorbeeld een eigen platform gestart, genaamd #WeWomenDecide. Met het organiseren van evenementen voor vrouwen van verschillende achtergronden hoop ik polarisatie tegen te gaan en te benadrukken dat vrouwen elkaar kunnen omarmen en inspireren ondanks hun verschillen. Daarnaast ben ik begonnen met vloggen op mijn Youtube kanaal genaamd “Ibtissam”. Ik maak weekvlogs waarin ik mijn zoektocht naar balans tussen werk ,universiteit, geloof, vrienden en familie deel. Ik wil mijn kijkers laten zien dat iedereen “strugglet” en dat je met een positieve mindset heel ver komt! De positieve reacties geven mij ook veel voldoening en motivatie om door te gaan ! Bovendien ben ik bij EY aan de slag gegaan als “Junior Advisor” voor twee dagen in de week. Ik heb nu al een beter beeld gekregen van de werkzaamheden als econometrist en een beter idee waar mijn interesses liggen.
Dit had ik allemaal niet kunnen doen als ik niet had gekozen voor een extra jaar voor mezelf. Dus gun jezelf ook de tijd om te ontdekken wat je echt leuk vindt en durf je dromen ook na te jagen. Geen enkele droom is namelijk te groot. Geloof volledig in jezelf en dat is al 50 % van al het werk. Ik geloof al in jou, nu jij nog!
Ontmoet Hajar
Mijn naam is Hajar Essanoussi, ik ben een 18 jarige onderneemster, ik run 2 bedrijven. Essa Media, dat is mijn Social Media marketingbedrijf. Ik help bedrijven om een hogere omzet te genereren doormiddel van het adverteren op Facebook en Instagram. Met mijn bedrijf Essa Talks, wil ik workshops aanbieden over mindset, doelen creëren en zelfverzekerdheid.
Ik heb actie genomen en ben een nieuwe avontuur aan gegaan. Een ding wat ik tot nu heb geleerd is om niet op te geven. Maar het is écht zo, blijven vechten voor het geen wat je daadwerkelijk wilt. Zolang jij erin gelooft kan alles! Vergeet je mindset niet, het is heel belangrijk hoe je tegen dingen aan kijkt. Ga je alleen over je dromen praten en zeggen ‘Op een dag kom ik er wel’ of ga je gelijk actie ondernemen?
Ik heb in korte tijd een mooi netwerk gecreëerd, die elke week groter word. Waar ik heel dankbaar voor ben en netwerken is heel belangrijk. Dankbaar zijn, vind ik ook erg belangrijk om bij stil te staan. Niet alles vanzelfsprekend vinden, dat je ergens voor gevraagd wordt om te spreken of dat je een nieuwe klant binnen hebt. Ik ben dankbaar dat ik zulke mooie mensen heb mogen ontmoeten, waar ik spontaan een glimlach van krijg.
Ik vind het soms wel lastig om een goede balans te vinden tussen mijn onderneming en school. De truc is natuurlijk alles zo goed mogelijk plannen en je eraan houden. Mijn doel is ook een balans vinden, dat is dan op dit moment in mijn ogen een succes. Als ik mijn diploma haal en ook nog eens mijn eigen onderneming run. Ik ben blij dat school mij hierin ook tegemoet komt, als ik ergens moet spreken.
Je leeft maar 1 keer, probeer alles uit je leven te halen. Geef geen aandacht aan mensen die negatief zijn. We zijn geen robots die 24/7 alleen maar aan staan en door moeten gaan. Fouten maken is niet erg, zie het altijd als een leermoment. Uiteraard, wees ook lief voor je medemens.
Ontmoet Zoë
Mijn naam is Zoë Papaikonomou. Ik ben onderzoeksjournalist, podcaster & docent. 15 jaar geleden zette ik mijn eerste onzekere stappen op een nieuwsredactie. Ik wilde verhalen vertellen uit mijn omgeving die ik maar weinig terugzag in de mainstream media. Ik wist dat media niet heel divers waren, maar toen ik eenmaal aan de slag ging als nieuwsjournalist werd me pas echt pijnlijk duidelijk wat het betekent voor de samenleving dat redacties niet divers zijn. Dat zorgt voor het missen van verhalen, gepolariseerde en stereotype berichtgeving wat bijdraagt aan verscherpte verhoudingen in de maatschappij.
Ik probeerde hierin 5 jaar lang verandering te brengen binnen een mainstream medium. De stugheid van de vaste mediastructuren zorgde ervoor dat ik op 28-jarige leeftijd volledig uitgeput was met een longembolie als gevolg. Ik besloot nog harder tegen de traditionele berichtenstroom in te zwemmen, maar nu als docent Journalistiek en freelance journalist. Dat was geen makkelijk bestaan, laat ik eerlijk zijn. Wanneer je van het vaste pad afstapt, staan er om de zoveel meter mensen klaar om je een andere kant op te wijzen, jouw weg te blokkeren of je mee terug te slepen. Dat staat nog los van alle hobbels en uitstekende takken die je proberen te laten struikelen of pijnlijk te raken.
Toch ben ik nog elke dag blij met deze keuze. Het heeft me een bijzonder netwerk opgeleverd vol inspirerende mensen. En het geeft me de vrijheid producties te maken los van de standaardonderwerpen en -vormen. 1,5 jaar geleden verscheen het boek dat ik schreef met Annebregt Dijkman: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Een boek dat ik nooit in dienst van een mediabedrijf had kunnen schrijven. Door onderwijs, onderzoek en journalistiek te combineren behoud ik de (financiële) vrijheid om mijn kennis te verdiepen en mediakritische producties te maken zoals Bonte Was Podcast of de stukken die ik schrijf voor Nieuw Wij.
Blijf bij jezelf en bewandel je eigen pad. Mijn eigen dierbare cliche’s.
Ontmoet Asmahan
Mijn naam is Asmahan, 27 jaar en een Social Worker. Het leven zit vol met verassingen en gaat nooit zoals gepland. In het leven mag je vallen en opstaan en óók ik ben gevallen en weer sterker opgestaan.
De afgelopen periode ben ik veel bezig geweest met de vraag: “Wie ben ik nu eigenlijk?”. Ik heb mezelf een spiegel voorgehouden wat erg confronterend was.Om tot dit besef te komen, heb ik eerst mijzelf moeten verliezen.Door het vechten tegen de emotionele pijn en het verwerkenvan de ingrijpende gebeurtenissen, heb ik alles een plek leren geven.
Doelen hebben we allemaal. Ik had en heb nog steeds doelen. Ondanks de zware tijd, heb ik binnen een hele korte periode deze doelen en dromen verwezenlijkt. Ik heb dit helemaal zelf voor elkaar weten te krijgen. Keihard gewerkt om mijn doelen te behalen en mijn dromen te verwezenlijken.En weet je, ik geloof dat iedereen dit kan! Als je in jezelf gelooft, dan komt je doel ineens heel dichtbij.
Een dieptepunt in het leven leert je hoe sterk je eigenlijk bent en doet je weer in je eigen kracht geloven. Maar een dieptepunt kan ook jouw kracht worden. Geloof in jouw eigen kracht. Wees trots op wie je bent en je zal dingen bereiken in het leven die je niet voor mogelijk hield. Ik heb het nooit durven te zeggen. Maar nu kan ik het. I’M PROUD!
Ontmoet Rhaida
Rond mijn vijftiende wist ik het denk ik al zeker, “ik word grafisch vormgever!”. Na de middelbare school schreef ik mij in bij een kunstopleiding, maar ik werd daar helaas afgewezen. Ik was er helemaal kapot van, want ik wou dit altijd al doen. Ik gaf de moed niet op en besloot om mezelf graphic design aan te leren. Ik keek tutorial na tutorial op YouTube en leerde alles over grafisch vormgeving. Ik ronde in 2018 mijn studie (Small Business and Retail Management) af aan de Haagse Hogeschool en schreef mij hetzelfde jaar nog in bij de KVK als illustrator en grafisch vormgever.
Het klinkt misschien cliché, maar de grootste obstakel ben jezelf. Ik had na mijn afwijzing ook de handdoek in de ring kunnen gooien, omdat iemand die mij helemaal niet kent vindt dat ik niet goed genoeg ben. Dan bewijs ik liever het tegendeel. Als je jouw tijd en harde werk investeert in jezelf dan kun je zien dat je alles kunt bereiken.”
Ontmoet Souhair
Mijn naam is Souhair, 24 jaar en Forensisch Orthopedagoog. Tijdens mij studie wist ik zeker dat ik in de gesloten setting wilde werken als Gedragswetenschapper. Toen ik het werkveld daadwerkelijk in kwam, werd ik geconfronteerd met de realiteit. De ene na de andere sollicitatie kreeg ik te horen dat ik te jong was, te onervaren, te weinig levenservaring had en ga zo maar door. Ik was hierdoor erg in de war, ik wist niet meer wat ik wilde, of ik wel de juiste studiekeuze gemaakt had en of ik überhaupt iets ging vinden wat bij mij past.
Eerlijk zijn tegenover jezelf en beslissen verder te kijken, vergt een sterke persoonlijkheid. Reflecteren en jezelf kwetsbaar op kunnen stellen naar jezelf en naar anderen toe, vergt een sterke persoonlijkheid. Luisteren naar jouw gevoel en dat achterna gaan ondanks meningen van anderen, vergt een sterke persoonlijkheid.
Reflectie, kwetsbaarheid, onzekerheid en twijfel hebben ook mij geleid naar dat wat ik wil bereiken. Binnenkort mag ik gaan starten als psycholoog bij Parnassia. Uiteindelijk bereik je ook dat wat je jezelf altijd hebt voorgenomen, soms alleen in een ander jasje.
Ontmoet Ouafa
Mijn naam is Ouafa, 25 jaar en afgestudeerd biomedicus. In de jaren 80 verhuisde mijn grootouders vanuit Marokko naar Nederland. Ikzelf werd geboren in een klein multicultureel stadje in Nederland. Hoewel ik uit een laag sociaaleconomische klasse kom, heb ik me altijd intrinsiek gemotiveerd gevoeld om het beste uit mijn persoonlijke en academische ontwikkeling te halen.
Als dochter van hardwerkende immigranten, was ik me dan ook op jonge leeftijd al bewust van het belang van educatie. Als klein kind (en nog steeds) verwonderde ik me ontzettend over het menselijk lichaam. Ik had dan ook veel vragen rondom dit onderwerp. Waarom worden we ziek? Hoe komt het dat mensen verschillend gebouwd zijn? Hoe werken medicijnen? Het was dan ook geen verassing dat ik als tiener graag dokter wilde worden. Tijdens de laatste fase van de middelbare school kwam ik erachter dat de studie Biomedische Wetenschappen veel beter past bij de (levens)vragen die ik had.
Na een Bachelor en Master te hebben gedaan, is het aantal vragen alleen maar toegenomen. Al snel werd duidelijk dat ik voorlopig nog niet uitgeleerd ben. Inmiddels ben ik begonnen aan een promotietraject waarbij ik minimaal 4 jaar ga wijden aan het bestuderen van genetische spierziektes. Met behulp van 3D printtechnieken ga ik een humaan spiermodel maken om deze ziektes beter te bestuderen. Met dit model willen we potentiële genezingen bestuderen zodat we de vertaalslag naar de patiënt sneller kunnen maken. Daarnaast ben ik ook aan de slag als academisch docent bij de opleiding Biomedische Wetenschappen. Daar waar ik onderwijs heb mogen volgen, mag ook ik nu bijdragen aan het geven van onderwijs.
Elk individu wil graag impact maken, hoe groot of klein dat ook mag zijn. Voor mij zijn twee dingen heel belangrijk; heb plezier in dat wat je doet en zorg ervoor dat je omgeving creëert waarin je kunt groeien zelfs als dit buiten je comfortzone is. Vergeet niet dat, dat wat voor jou bestemd is, je zal bereiken en dat wat niet voor jou bestemd is, aan jou voorbij zal gaan.
Ontmoet Karima
Mijn naam is Karima Ahmadouch. Een aantal jaren geleden besloot ik dat het tijd werd om eindelijk mijn hart te volgen ipv alleen mijn verstand.
Maanden later viel bij mijzelf ook echt dat welbekende kwartje of was het gewoon mijn hart die mijn verstand overnam?
Voor alle meiden die dit lezen heb ik 1 advies: ja luister naar je verstand! Je hebt het niet voor niets, maar laat je hart het af en toe overnemen.
Zodat je je kan laten verrassen door al het moois dat er nog meer in je zit.
Veel liefs Karima van JEDIDA